Yeni Eklenenler
Home / Ev Aletleri / Buharlı Pişirici No ratings yet.

Buharlı Pişirici

Buharda pişirme en sağlıklı pişirme tekniklerinden biridir. Özellikle Uzakdoğu ve Çin mutfaklarında sıkça kullanıldığını görmekteyiz. Yemeğin içindeki tüm malzemeler et, balık, meyve ve sebzenin kokusu, lezzeti, rengi ve lifleri buharda pişirildiğinde kızartma veya haşlama tekniklerine göre daha iyi korunur. Ek bir malzeme (salça, tuz, soslar, yağ) eklenerek sunulmadığından yiyeceklerin dokusu daha belirgin hale gelir kalorisi düşüktür.Uzakdoğu mutfağında buharda pişirme için yapılmış özel araçlar bulunur genellikle bambudan yapılan bir sepet ve bir kapaktan oluşur. Altta su dolu kap bulunur. Bu kap üstüne bambu sepet konularak kapağı kapatılır ve pişirme işlemi sağlanır. Profesyonel mutfaklarda ise bambu sepetlerin yerini daha hijyenik olduklarından paslanmaz çelik almıştır. Paslanmaz çelikten altı delikli bir taban tencereye yerleştirilir. Tabanın altında kalan bölüme su konur. Delikli tabanın üzerine buharda pişirilecek yiyecekler yerleştirilir. Kabın üzeri bir kapakla örtülür. Altta yanan ateş ile kabın içindeki su, buhara dönüştürülerek pişirme sağlanır.

buharlı pişirici

Buharda pişirme tekniklerini düşük ve yüksek basınçta buharla pişirme olarak ikiye ayırabiliriz. Düşük basınçta pişirme tekniklerine buharmakinesi yada bambu buhar kaplarıyla tencere içinde buharda pişirmeyi örnek verebiliriz. Yüksek basınçta buharda pişirmeyi kullanılan su miktarının ve sürenin az olması olarak tanımlayabilir ve düdüklü tencereyi örnek verebiliriz. Pek çok gıda için uygun bir pişirme yöntemidir. Besin öğesi kaybı azaltılırak pişirmeye örnektir

Geleneksel mutfağımızda buharda pişirmenin ne kadar yaygın olduğuna bakmadan önce pişirme yöntemlerimizi gözden geçirelim. Pişirme yöntemlerimizi, az suda pişirme, ızgara, suda pişirme, fırında pişirme, kavurma, kızartma, haşlama, buğulama, buharda pişirme olarak sıralayabiliriz. Bunlar arasında en yaygın ve bilinen en yöntem kavurma, kızartma ve fırında pişirmedir. Fırında ızgara sağlıklı olarak kullanabileceğimiz yöntemler arasındadır. Fakat bilinen ve en yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biri de her tür sebze ve eti yağ ekleyerek ve kavurarak pişirmemizdir. Bu yöntemle pişirmede fazla yağ kullanımı ve yüksek ısıda sebze ve etlerin pişirilmesi ile proteinlerinde natüre olması söz konusudur bu nedenle çok sık önerdiğimiz yöntemlerden biri değildir.

Please rate this

Bir Göz Atın

termosifon-su-akitiyor-ne-yapmaliyim

Termosifon Su Akıtıyor, Ne Yapmalıyım ?

Evlerde sıcak kullanım suyu elde edilmesinde kullanılan araçlardan birisi de termosifonlardır. Termosifonlar sürekli olarak hazır …

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir