Kombi Çalışma Esnasında Patlama Sesi Çıkartıyor gürültülü sesler çıkardığında, endişe duymaya hakkınız vardır. O zaman bu sese neden olan ve tehlikeli olan nedir? Kombi sadece bir kez yanarsa , tek bir Bom yaparsa, büyük ihtimalle gecikmeli ateşleme nedenidir . Bu problemlerin her ikisini, bunlara neyin sebep olduğunu ve sesleri nasıl durduracağımızı açıklayacağız.
Kombi Neden Patlamalı Yanar?
- Kombi gaz ayarı bozuk olabilir.
Gaz ayarı konusundaki yardımları uzman servis ekibinden almalısınız.
- Gaz valfi arızalı olabilir.
Bu durumda parça tamiri mümkün değildir. Sorun ancak parça değişimi ile çözümlenebilir. Bu sebeple de servis yardımı almalısınız.
- Ateşleme elektrotları ayarı bozuk olabilir.
Yeniden bir ayarlama adına mutlaka yardımları servis ekiplerinden almalısınız.
- Bacalı kombilerde baca tıkalı olabilir.
Baca çekişleri düzenli olarak yapıldığında bu ve buna benzer sorunlar daha az yaşanılır. Bu nedenle de önerimiz baca çekişlerini düzenli olarak kontrol ettirmeniz ve baca çekimi ancak kuvvetli olduğunda cihazı kullanmanızdır.
Kombide Patlamalı Yanma Sorunu
Kombi Çalışma Esnasında Patlama Sesi Çıkartıyor Bu bir kombi arızasıdır. Kombinin patlamalı yanma sorununda kullanıcı olarak yapabileceğiniz işlem bulunmaz. Cihazın çeşidine göre yapılacak uygulamalar değişir. Bu sebepledir ki kombi patlamalı yanıyor ise ya da çalışma sırasında ses çıkarıyor ise bu duruma uzman servis müdahalesi gerekmektedir.
Öncelikle arıza yerinde görülerek tespit edilmelidir. Arıza tespitinden sonra yapılması gereken uygulamalar ne ise ekipler sizi konu hakkında bilgilendirecektir. Sunulan bilgiler doğrultusunda hangi müdahale gerekiyor ise onayınız alınarak gereken uygulamalar yapılmaya başlanır.
Kombi Gecikmeli Ateşlemeye Neden Olan Problemler
- Yetersiz gaz
- Yeteri kadar hava yok
- Kirli brülörler
- Kötü bir gaz pilot ışığı
Gecikmeli ateşleme, gaz yakıtlı kazanlarda (elektronik ateşleme sistemlerinin aksine) pilot ışıkları kullanan ortak bir sorundur . Gördüğünüz gibi, normal çalışma sırasında, bir gaz kazanı ısı için çağrı aldığında, gaz vanası küçük “jetler” yoluyla kapalı bir yanma odasına az miktarda gazı açar ve serbest bırakır. Bu gaz daha sonra pilot ışık tarafından ateşlenir ve jet alevleri bir “ısı değiştirici” yi ısıtır. Bu ısı değiştirici daha sonra suyu ısıtmak için kullanılır.
Kombi Ateşleme Sırasında Arızalanmasının Beş Nedeni
Kazanınız ateşlenmiyorsa, muhtemelen nedenini bulmak için acele ediyorsunuz. Kazanlar genellikle bir binanın sahip olduğu en kritik ticari ekipman parçasıdır, bu nedenle sizi yavaşlatmayacağız. İşte kazanınızın ateşleme veya pilotta arızalanmasının en yaygın beş nedeni.
1. Kirli Alev Tarayıcı
Alev tarayıcıların en az ayda bir olmak üzere sık sık kontrol edilmesi ve temizlenmesi gerekir. Alev tarayıcınız UV, görünür veya kızılötesi ışık sinyali ile çalışabilir. Ancak tüm bunların sonucu aynıdır: alev tarayıcınız fırınınızdaki yangının yaydığı enerjiyi algılar ve algılamazsa kombi gaz beslemesini keser.
Çoğu durumda, günlük olarak kontrol edilmesi gereken alev koruma kontrolünüzde (isteğe bağlı ekran gereklidir) alev sinyali görüntülenecektir. Görüntülenen voltaj, sinyalin gücünü gösterir. Bu, zamanla düşerse, genellikle alev tarayıcı merceğinin temizlenmesi veya pilot düzeneğin bakımının yapılması gerektiği anlamına gelir.
Bununla birlikte, kazanınız tutuşmuyorsa ve tarayıcı merceğini temizlemek sorunu çözmezse, birçok tarayıcıda alevi algılayıp algılamadığını görmenizi sağlayacak bir test işlevi bulunur. Bir alternatif, tutuşmayı test etmek için başka bir alev kaynağı kullanmak olabilir; ancak bunu yaparken uygun güvenlik protokollerini kullanın.
2. Çatlak veya Kırık Elektrot
Pilot düzenekleri en az üç ayda bir denetlenmeli ve hem pilot hem de alev arızası elektrotları rutin bakımın bir parçası olarak yılda bir kez denetlenmeli ve değiştirilmelidir. Çatlamış veya kırılmış bir pilot elektrot, kazanınızın tutuşmasını önleyecek ve tıkırtı veya tıkırtı sesine neden olacaktır.
Kazanınızın aralıklı olarak çalıştığını fark ederseniz, elektrotun çatlaması veya kırılması sizin probleminiz değildir çünkü elektrotu kırılmış bir kazan hiç çalışmayacaktır. Elektrotunuzun kırıldığını fark ederseniz, değiştirmeleri kolaydır ve onarmaya çalışmaktansa değiştirmek daha ucuz olacaktır.
3. Hatalı Pilot Ateşleme Kablosu
Ateşleme kablosu, kazanınızın pilot ışığını tutuşturmak için elektrik gücü sağlar. Bu kablo çok çalışır ve yüksek voltaj taşır. Kazanınız tutuşmaya çalışmıyor gibi görünüyorsa, elektrik olduğundan emin olun ve değilse sigorta kutusunu kontrol ederek herhangi bir sigortanın atıp atmadığını kontrol edin. Sıkıca bağlı olduklarından emin olmak için pilot ateşleme kablolarını en az üç ayda bir kontrol etmelisiniz. Ayrıca, bağlantıyı kesebilecek veya erken topraklama yapmasına neden olabilecek ve atmış sigortaları açıklayabilecek herhangi bir çatlak olup olmadığını kontrol edin. Herhangi bir arızadan bağımsız olarak, bu kablolar rutin bakım programınızın bir parçası olarak yıllık olarak değiştirilmelidir.
4. Arızalı Pilot Ateşleme Transformatörü
Pilot ateşleme trafoları bakım gerektirmez ve birkaç yıl dayanabilir, ancak hatalı kablolar ömürlerini kısaltabilir. Pilot ateşleme transformatörleri, eski sistemlerde kullanılan açık alevli pilot lambalardan farklı çalışır, ancak bunlar hala ısıtma sisteminizin hayati bir parçasıdır ve bunlar olmadan kazanınız çalışmayacaktır. Ancak kombi arızalarının sık rastlanan sebeplerindendir.
Ateşleyiciler, termostat tetiklediğinde kazanı çalıştırmak için birkaç farklı şekilde çalışır. Bir tip, ısıtıcınızın kullandığı gazı ateşleyen bir kıvılcım çıkarır. Diğer tip, daha sonra kombinizden üflenen havayı ısıtan gazı tutuşturmak için ısınır.
Ateşleyicinizin bozulduğunu veya bozulabileceğini gösteren bazı işaretler vardır:
- Kazanın hava üfleyicisi durur.
- Kombiniz şarj tutmadığını gösterecek şekilde sık sık çalışıp duruyor.
- Kazan, hava üflemeye başladıktan hemen sonra kesicinizi tekrar tekrar devreye sokar.
- Kazanınızın tık sesini duyuyorsunuz ama çalışmıyor. Bu olursa, ateşleyicinizle ilgili tehlikeli bir sorununuz olabilir.
Bu sorunlardan herhangi birini fark ederseniz, kombinizi bir uzmana kontrol ettirmeniz gerekir. Ancak iyi haber şu ki, yeni bir kazan almak yerine bir ateşleyiciyi değiştirebilirsiniz.
5. Arızalı Gaz Valfi Pilot Valfı
Modern kazanların çoğu gazlı cihazlardır, yani doğal gaz veya propanla çalışırlar. Kombinizin çalışabilmesi için gaz kaynağının sisteminize ulaşabilmesi gerekir. Bu, akışı düzenlemek ve gerektiğinde evinize güvenli ve verimli bir şekilde ısıtma ve sıcak su sağlamasını sağlamak için gaz vanasının işidir. Normal çalışma koşullarında bu vana talebe göre açılıp kapanacaktır. Örneğin, termostatınız evinizi ısıtacak şekilde ayarlanmışsa veya uzun süre sıcak bir duş alıyorsanız, vana açılarak kazana daha fazla ısı sağlar. Bunlar hayati önem taşıyan bileşenlerdir ve valfte tıkanma, ele geçirilen bir parça veya elektrikli bir bileşenin hasar görmesi gibi bir şeyler ters gittiğinde, sisteminiz tutuşmayabilir.
Çoğu durumda, bu sorunların çözülmesi kolaydır, ancak bir gaz cihazı olarak bu sistemler üzerinde yetkili ve düzenlemeye tabi bir profesyonel tarafından çalışılmalıdır. Yanlış bir şekilde onarılırsa, bu sistemler sisteminizde hasara, yaralanmalara ve hatta ölüme yol açan karbon monoksit gibi gazlar salabilir.
Ancak kombinizin gaz vanasının arızalı olduğunu varsaymadan önce mutlaka manuel gaz vananızı pilot için kontrol ettirin. Gazın kazanınıza ulaşması için vananın açık olması gerekir. Bu, sorununuz için olası bir sebep gibi görünmeyebilir, ancak bir göz atmaya değer. Belki çalışanlarınızdan biri güvenlik nedenleriyle kapatmış ve tekrar açmayı unutmuş olabilir. Hızlı bir kontrol normalde durumun böyle olup olmadığını belirleyebilir ve öyleyse, vanayı açıp kombinizi sıfırlamak muhtemelen sorunu çözecek ve sisteminizi kısa sürede tekrar çalışır duruma getirecektir.