Mikrodalga Fırın Nasıl Çalışır ?
Fırında, mikrodalgalar dalga kılavuzu boyunca beslenir. Metal duvarlı bir kanaldır. Manyetik radyasyonu yansıtırlar. Mikrodalgaların etkisi altında, ürünlerdeki moleküller hızlı hareket etmeye başlar. Aralarında, ısının serbest kalması sonucunda sürtünme vardır, fiziği hatırlıyoruz.
Mikrodalga Fırın Nedir? Nasıl kullanılır?
Sıcaktır ve yiyeceklerin ısınması için kullanılır. Mikrodalgaların özelliği, 3 cm’den daha derine içeriye nüfuz etmemeleridir. Basitçe söylemek gerekirse, ürünün geri kalanı yüzey katmanından ısıtılır. Isı, termal iletkenlik nedeniyle daha fazla nüfuz eder. Ürün dönen bir plaka üzerine yerleştirilir. Sürekli rotasyon bile yemek yapmak için tasarlanmıştır.
Mikrodalga Çalışma Prensibi
Aynı nedenlerden ötürü, çorbalar gibi sıvı ürünler zaman zaman en iyi şekilde karıştırılır ve zaman zaman fırından bir tencereye alınır. Bunu yaparak, çorba ile sıcaklığın kabın derinliğine girmesine yardımcı olursunuz.
Mikrodalgadan mikrodalga kapısından korunuyoruz. Ek olarak, genel bir bakış sunar.
Özel bir tasarıma sahiptir, aralarında metal bir ızgara bulunan cam plakalardan oluşur. Böyle bir ızgara, mikrodalganın içindeki mikrodalgaları mükemmel şekilde yansıtır. Küçük delikler pişirme işlemini izlemenizi sağlar, ancak mikrodalgaları serbest bırakmazlar.
Kapının çevresine özel bir conta takılıdır. Ayrıca bizi mikrodalgalardan korur. Conta hasar görürse, cihaz kullanılamaz. Metal mikrodalgaları yansıttığından – kural olarak metal yemekler fırında pişirmek için uygun değildir.
Mikrodalgalar elektronik devrelerde elektronların hızlandırılmaları ile elde edilir. Mikrodalgalar temas ettiği madde ile etkileşime girerler. Mikrodalgaların maddelerle etkileşimi maddenin türüne bağlı olarak üç şekilde gerçekleşir: Yansıtma, soğurma ve geçirme. Malzeme elektriksel iletkense Mikrodalgalar yansır ve malzeme ısınmaz. Yüksek yalıtkanlarda mikrodalgalar soğurulmadan geçer ve malzeme yine ısınmaz.
Mikrodalgalar gıdalar tarafından soğurulduğu zaman mikrodalga ışının pozitif ve negatif merkezlerinin yön değiştirmelerine paralel olarak, üründe bulunan polar moleküller yön değiştirirler milyonlarca kez oluşan bu hareket sonucu moleküler sürtünme ısısı açığa çıkar ve madde ısınır.
Mikrodalgalar daha çok su içeren maddeler tarafından emilmektedirler. Su molekülleri ileri geri hareketlerle saniyede yaklaşık olarak 5 milyon kez titreşirler. Bu titreşim hareketleri sırasında sürtünme meydana gelir. Kısacası mikrodalgaya konulan gıdanın dönme hareketiyle ve bu hareket sonucu sürtünmesiyle gıda ısınır. Daha çok su molekülleri içeren gıdalar daha çabuk ısınır.
Ayrıca ısıtılan sıvı gıdada tuz olması durumunda daha çabuk bir ısınma söz konusudur.