Kombi Genleşme Tankına Hava Basma Açıklamalı Anlatım
Kombi Genleşme Tankına Nasıl Hava Basılır ?

Kombi Genleşme Tankına Hava Basma

Kombi Genleşme Tankına Hava Basma Kombi ve sistemimizde bağlı olan radyatörlerin ısıyı mekanımıza transfer etmesinde içindeki sıvının (su) basıncı çok önemlidir. Bu basınç sistemde akışkanın rahatlıkla sirkülasyon edilmesini sağlar.Tabi bu sıvı genellikle su’dur. Su ısındıkça genleşme diye tabir ettiğimiz hacmindeki artış gözlenir.

Kombi Genleşme Tankına Nasıl Hava Basılır ?

Bu artış sistemimizdeki basıncı yükseltip tesisat elemanlarımızı ve kombi tehlike altına alacaktır. Bunu engellemek için cihazların içine veya arkasına genleşme tankı eklenmiştir.Genleşme tankı içinde bir membran tankı ikiye böler. Membranın bir tarafında sistemimizdeki su diğer tarafında ise azot gazı bulunur.

Kombi’ ye Hava Basma

Kombi Genleşme Tankına Hava Basma Genleşme tankınızın yeniden basınçlandırılması gerekebileceğini ve buna ‘yeniden doldurulması’ gerektiğini düşünüyorsanız, yapılacak en güvenli ve en kolay şey, ısıtma uzmanı ona bakmasını sağlamaktır.

Ancak bunu kendiniz yapmayı planlıyorsanız, ek bir güvenlik önlemi olarak öncelikle kombinizi kapatmanız ve sigortayı çıkarmanız gerekir. Bu, yanlışlıkla tekrar açılmamasını sağlayacaktır. Ayrıca, kazanın merkezi ısıtma tarafının basınçlı olmadığından emin olmalısınız, yani önce fazla basıncı boşaltmak önemlidir.

Bu adımları attıktan sonra, kazandaki basınçlı havanın basıncını kazan kılavuzunda verilen önerilen değere göre kontrol edebilirsiniz. Bunu test etmek için uygun ölçüm ekipmanına ihtiyacınız olacak. Örneğin, bir araba lastiği basınç göstergesi kullanabilirsiniz. Basıncın çok düşük olduğunu fark ederseniz, herhangi bir tür hava pompası ve ataşman kullanarak yeniden doldurabilirsiniz.

Kombi ve sistemimizde bağlı olan radyatörlerin ısıyı mekanımıza transfer etmesinde içindeki sıvının (su) basıncı çok önemlidir. Bu basınç sistemde akışkanın rahatlıkla sirkülasyon edilmesini sağlar. Tabi bu sıvı genellikle su’dur. Su ısındıkça genleşme diye tabir ettiğimiz hacmindeki artış gözlenir. Bu artış sistemimizdeki basıncı yükseltip tesisat elemanlarımızı ve kombimizi tehlike altına alacaktır.

Bunu engellemek için cihazların içine veya arkasına genleşme tankı eklenmiştir.Genleşme tankı içinde bir membran tankı ikiye böler. Membranın bir tarafında sistemimizdeki su diğer tarafında ise azot gazı bulunur.Sistemdeki sıcaklık arttıkça su genleşir ve hacmindeki artış kadar bu tankın içinde sistem basıncı dengelenir. Genleşme tankımızda azot gazı yahut hava kalmadıysa cihaz tank yokmuş gibi davranır. Bu durumda sistem basıncı 3 bar’ı geçerek emniyet ventilini devreye sokar ve suyu tahliye eder.

Kombi genleşme tankı ne işe yarar

Cihazımız durduğunda ise sistemdeki su büzüşür ve cihaz basıncı sıfır seviyelerine kadar düşebilir. Emniyet ventilinde genelde tahliye damla damla şeklinde görülür. Bu gibi durumlarda cihaz genleşme tankı havası kontrol edilmelidir. Tankın havasının kontrol edilmesi için sistemdeki su tahliye edilir. Tank üzerindeki sibop kapağı sökülerek bir basınç ölçer yardımıyla ölçüm yapılır.

( araç lastiklerinin basıncını ölçen aletlerde olabilir.) Ölçümlerimizde tankın hava basıncı yaklaşık olarak 21psi olmalıdır. ( 14 psi = 1 bar ) Ölçüm sonucu eksik bir değer görürseniz cihazın radyatör suyu tahliye vanası açılır her hangi bir pompa yardımıyla sisteme hava basılır uygun değerde bırakılır.

Kombi genleşme tankı arızası nasıl anlaşılır?

Şayet emniyet ventilimiz su kaçırıyorsa onuda değiştirmek veya onarmak gerekebilir. Cihazınızın bakımını periyodik yaptırıyorsanız servis elemanının genleşme tankı basıncını kontrol ettiğinden emin olun. Genleşme tankı hava kaybı yakıt sarfiyatını bir hayli arttıracaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Servis Çağrı Merkezi